Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag over Aeolus of over uw banden? Geen probleem, wij helpen u graag! Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder om het antwoord te vinden dat u zoekt. Helaas kan het voorkomen dat uw vraag hier niet tussen staat, neem dan contact met ons op!
-
Waarom koop ik banden van Aeolus?
Aeolus ontwikkelt, produceert én test al haar banden volgens strenge processen en normen. Daar profiteert u van, omdat u dan zeker weet dat iedere band voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Door voor Aeolus te kiezen, doet u geen concessies aan veiligheid, duurzaamheid en prijs. Aeolus-banden dragen bovendien bij aan brandstofbesparing.
-
Waarom moet ik op de REACH-aanduiding letten?
Banden mogen in Europa alleen nog maar verkocht worden met het REACH-keurmerk. Dan zijn de banden veilig in gebruik en bevatten geen giftige stoffen. REACH is de afkorting voor Registratie, Evaluatie en Authorisatie van CHemicaliën en is sinds najaar 2010 in Europa van kracht. Alle Aeolus-banden hebben dit keurmerk.
-
Aeolus driveability concept, wat is dat?
Speciaal voor bedrijven met trucks en trailers heeft Aeolus een specifieke formule: kies naast nieuwe Aeolus-banden ook Aeolus–banden met een vernieuwd loopvlak. In deze mix maakt u optimaal gebruik van twee levensfasen van een truck- of trailerband: als nieuwe en als vernieuwde band. Dit draagt door de langere levensduur sterk bij aan verlaging van uw kosten.
-
Waarom nieuwe banden?
Nieuwe banden koopt u vanwege de verhoogde veiligheid dankzij voldoende profieldiepte. Bovendien rijden nieuwe banden vlotter, wat het brandstofverbruik ten goede komt. Wij raden het gebruik van banden met vernieuwd profiel af, tenzij u de herkomst hiervan – zoals bij de Aeolus Eco-Twin – kunt achterhalen.
-
Ik heb vragen over de juiste inzet van banden en over profielen
De vakmensen van Aeolus Tyres helpen u graag verder bij uw keuze voor nieuwe banden en kijken samen met u naar de inzet van de banden en welke profielen daar het beste bij passen. Voor trucks, trailers, grondverzet/ en landbouwmachines heeft Aeolus een breed assortiment banden. Kijk hier voor een dealer bij u in de buurt
-
Wanneer moet ik banden vervangen?
Er zijn enkele direct aanwijsbare redenen die bepalen wanneer u banden moet vervangen.
- Beschadiging: Schade kan ontstaan doordat tegen vaste objecten of scherpe randen is aangereden (stoepranden, kuilen). Uw bandenprofessional kan u exact zeggen of opgelopen schade aan de band de veiligheid bedreigt.
- Ouderdom: In het gebruik hebben banden geen voorspelbare houdbaarheid. Laat ze daarom regelmatig controleren op tekenen van vermoeidheid, uitdroging of veroudering. Banden die (te) oud zijn, kunnen grip verliezen wat de veiligheid in gevaar brengt.
- Slijtage: Controleer regelmatig de profieldiepte van uw banden, of laat dit doen. De wettelijke minimum profieldiepte is 1,6 mm. Aeolus beveelt echter aan de banden te vervangen als de profieldiepte tussen 1,8 en 2,0 mm zit. Dan rijdt u altijd veilig en bent niet onverwachts in overtreding omdat u banden net te laat vervangt. Let op: de regels voor profieldiepte gelden óók voor reservebanden!
-
Moet ik mijn banden laten balanceren en mijn uitlijning laten controleren als ik nieuwe banden koop?
Ja, want op het moment dat een nieuwe band om de velg komt, zal de balans van de combinatie veranderen. Dus wielen balanceren is absoluut van belang. Zowel voor het rijcomfort en blijvend goede voertuig- en bandenprestaties als voor de veiligheid en slijtage en een voorspelbaar stuur- en remgedrag.
-
Hoe zie ik wanneer mijn band is geproduceerd?
Op iedere band staat een productiedatum. Zodat u zeker weet dat uw band niet te oud is, ondanks dat banden een lange houdbaarheid kunnen hebben als zij juist worden opgeslagen. Het DOT-nummer verwijst naar de productiedatum. Op de wang van de band staat een 11-cijferig nummer (soms voorafgegaan door de afkorting ‘DOT’). De laatste vier cijfers verwijzen naar de productiedatum: de eerste twee hiervan naar de week (van 01 tot 52) en de laatste twee naar het jaar van productie.
Op iedere band staat een productiedatum. Zodat u zeker weet dat uw band niet te oud is, ondanks dat banden een lange houdbaarheid kunnen hebben als zij juist worden opgeslagen. Het DOT-nummer verwijst naar de productiedatum. Op de wang van de band staat een 11-cijferig nummer (soms voorafgegaan door de afkorting ‘DOT’). De laatste vier cijfers verwijzen naar de productiedatum: de eerste twee hiervan naar de week (van 01 tot 52) en de laatste twee naar het jaar van productie.
-
Hoe kies ik de juiste band?
Op de Aeolus-site vindt u per categorie een overzicht van maten, profielen en inzetgebieden. Komt u er niet uit, dan is er voor de zakelijke klanten de helpdesk van Aeolus. Onze vakmensen helpen u graag.
-
Wat betekent overbelasting voor de band?
Het draagvermogen van een band geeft aan hoeveel belasting een gewicht maximaal op die band mag uitoefenen. Van overbelasting en een te hoge snelheid – dus hoger dan voor de band toegestaan – zult u aan uw band niet direct iets merken. Echter, overbelasting werkt als een te lage luchtdruk in de band. De band zal sneller slijten, de kans op een klapband neemt toe! Bent u erg onzorgvuldig en heeft u én een te hoge belasting én een te lage druk én hoge snelheid én hoge buitentemperaturen (zoals in het warme zuiden), dan neemt u onverantwoorde risico’s. Mocht u nog steeds vragen hebben, neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde Aeolus dealer
-
Moet ik banden ook schoonmaken?
Het is altijd verstandig de banden regelmatig na te lopen en steentjes uit het profiel te verwijderen. Als u de banden opslaat, bijvoorbeeld na het wisselen van zomer- naar winterbanden en omgekeerd, is het verstandig deze te reinigen met schoon water, zeep en een spoelmiddel. Reinigt u uw banden op velg met een hogedrukreiniger, let dan op dat u een minimale afstand van 20 cm aanhoudt. Anders kunt u de zijkant van de band beschadigen of vuil tussen band en velg spuiten, waardoor de band op de velg kan gaan schuiven.
-
Wanneer wissel ik zomerbanden voor winterbanden en omgekeerd?
Een simpele ezelsbrug voor het moment van overschakelen op zomerbanden is als de zomertijd ingaat. Voor winterbanden kiest u de periode tussen half en eind oktober.
-
Hoe bewaar ik mijn zomer- of winterbanden?
Als u na het wisselen uw banden opslaat, dan zijn er enkele regels. Banden die u op velg bewaart, stapelt u op elkaar op een vlakke ondergrond of u hangt ze op; u zet ze nooit rechtop. Banden zonder velg zet u rechtop en die draait u iedere maand een stukje om drukplekken te voorkomen. Banden moeten altijd droog, koel en donker worden opgeslagen. Als u banden niet goed opslaat veranderen fysieke eigenschappen en dat verlaagt de levensduur en veiligheid.
-
Wat is het EU-label?
Met ingang van 1 november 2012 komt er een nieuw bandenlabel, waarmee de Europese Unie consumenten op basis van drie criteria helpt bij het kiezen van (auto)banden:
- rolweerstand (van grote invloed op het brandstofverbruik)
- grip op nat wegdek (veiligheid)
- geluidsniveau (geluidsbelasting voor de omgeving).
De (personenwagen)banden van Aeolus hebben vanaf november 2012 allemaal het EU-label.
-
Waarom het EU-label?
Het EU-label is bedoeld om de veiligheid op de wegen van Europa te bevorderen en de impact van autorijden op het milieu te helpen verminderen.
- Het brandstofverbruik wordt sterk door het soort banden onder uw auto en hun rolweerstand beïnvloed. Dat is zowel belangrijk voor uw portemonnee als voor het milieu. Meer brandstof gebruiken betekent namelijk ook meer CO2-uitstoot.
- Het label vertelt ook hoeveel grip een band heeft op een natte ondergrond in verhouding tot andere banden. Die capaciteit wordt dan uitgedrukt in een letter die een klasse vertegenwoordigt. Zoals we dat kennen van de aanduiding voor het stroomverbruik van elektrische apparaten. Een verschil tussen klasse A en klasse F betekent bij banden in dit geval dat u bij een snelheid van 80 km/u bij de klasse F-band 18 meter meer remweg moet verwachten in de regen.
- De derde indicatie op het label staat voor het geluid dat de banden produceren. Lawaaiige banden zijn niet alleen vervelend voor de inzittenden, maar ook voor de omgeving. Anders dan de klasse-indicaties voor brandstofverbruik en grip, wordt de geluidssterkte uitgedrukt in decibel.
Het EU bandenlabel geeft niet meer dan een indruk; het is geen adequate vervanging van goede testinformatie of goed advies van een bandenspecialist. Zo vertelt het EU/label bijvoorbeeld niets over hoe een band zich in winterse omstandigheden gedraagt. Laat u daarom zo uitgebreid mogelijk informeren bij de keuze van uw banden.
-
Wanneer heeft u voor het laatst uw reservewiel gecheckt?
Zorg dat u niet onaangenaam verrast wordt als u uw reservewiel nodig heeft. Is het wiel voldoende opgepompt? Heeft u de juiste bouten bij u? Voldoet de band aan de minimale profieldiepte? Heeft u krik en gereedschap in de auto? Door deze vragen te beantwoorden voorkomt u hoge kosten van een mobiele pechservice en bent u snel weer op weg.
-
Wat is wegcontact?
Bij auto’s bestaat het contact van de auto met de weg uit slechts vier stukjes rubber ter grootte van een normale ansichtkaart. Via dit contact stuurt u, remt u en versnelt u. Zorg er daarom voor dat uw banden altijd voldoende profiel hebben. Laat u bij twijfel informeren door de Aeolus-specialist.
-
Hoe rijd ik een stoep op?
Stoepranden rijdt u langzaam en zoveel mogelijk in een rechte hoek op. Voorkom ook dat u tegen hoge kanten stoot, want dat kan leiden tot verborgen beschadigingen van de band. Dit kan de betrouwbaarheid en veiligheid van de band sterk negatief beïnvloeden. Controleer uw banden ook regelmatig op beschadigingen en of er voorwerpen in de band steken.
-
Kan ik mijn banden zelf monteren?
Aeolus adviseert in alle gevallen banden te laten monteren door de specialist. Deze heeft de juiste gereedschappen en apparatuur en zorgt dat banden op juiste wijze op de velg worden gelegd, dat de draairichting wordt gerespecteerd en dat de velgen met de juiste kracht op de bouten worden gemonteerd.
-
Hoe vaak moet ik de bandenspanning controleren?
De bandenspanning is van grote invloed op het brandstofverbruik. Met de juiste spanning verbruikt u minder dan met te lage spanning. Normaal gesproken controleert u de spanning iedere vier weken. Bij intensiever gebruik (lange rit, hoge snelheid, zware last) controleert u de spanning nog eens extra. De fabrikant heeft in het instructieboekje en – vaak – in de auto vermeld hoe hoog de spanning in diverse gevallen moet zijn. Wijk hier niet van af.
-
Waar let ik op bij het meten van de bandenspanning?
U dient er dan op te letten:
- Dat de band koud is wanneer u de spanning meet.
- Dat een verhoogde spanning tijdens het rijden volkomen normaal is en niet gecorrigeerd wordt.
- Dat de spanning van banden op dezelfde as altijd identiek is.
- Dat de spanning wel kan verschillen tussen voor- en achteras.
- Dat de ventieldopjes stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Dit voorkomt lekken.
- Vervang defecte ventieldopjes onmiddellijk.
-
Wat betekent het dat Aeolus ‘groen’ produceert?
Aeolus neemt verantwoordelijkheid voor het milieu. Daarom produceert zij – zonder prijsconsequenties - met zo min mogelijk afvalstoffen, gebruikt geen giftige grondstoffen en zorgt voor recycling van afvalwater. Zo houden we de wereld schoon en kunnen deze met een gerust hart aan volgende generaties doorgeven.
-
Kan ik mijn Aeolus-bedrijfsbanden laten herprofileren?
Om te weten of uw Aeolus-banden kunnen worden geherprofileerd, kunt u op de zijkant van de band kijken (daar staat dan ‘regroovable’). Of u neemt even contact op met uw Aeolus-dealer.
-
Wat levert herprofileren op?
Geheel afhankelijk van het type band en de belasting ervan kan herprofilering een verhoging van de kilometercapaciteit tot wel 30% opleveren. Bovendien heeft de band door het nieuwe profiel een lagere rolweerstand en dat helpt brandstof besparen. Is de herprofilering goed uitgevoerd, dan kunnen deze banden probleemloos op voortrek-, trailer en achteras(sen) gebruikt worden.
-
Kan ik iedere band aanbieden voor loopvlakvernieuwing?
Om een band te kunnen voorzien van loopvlakvernieuwing, is afhankelijk van de maat en het type. Bovendien zal Aeolus altijd eerst nauwgezet het karkas keuren, om te kijken of loopvlakvernieuwing mogelijk en zinvol is. Neem hierover altijd eerst contact met uw dichtstbijzijnde Aeolus dealer op.
-
Wat levert loopvlakvernieuwing op?
Banden die loopvlakvernieuwing krijgen, zijn van hiel tot hiel vernieuwd. Er is geen zichtbaar verschil met nieuwe banden. Wel bent u goedkoper uit, omdat u geen kosten heeft voor de basis, het karkas, van een nieuwe band.
-
Wat betekenen onregelmatigheden op de wang van een band?
Deze conditie van de banden, golvingen op de zijkant, is een gebruikelijk fenomeen bij radiaalbanden. Het is een puur visueel iets, dat geen enkele invloed heeft op de prestatie van de band. Deze golvingen zijn meer of minder zichtbaar afhankelijk van de hoogte/breedte verhouding van de band en zullen ook zichtbaarder zijn bij een hogere bandenspanning. Echter, ontstaan er bulten op de wang van de band, dan moet u de Aeolus-dealer opzoeken en een inspectie laten uitvoeren. Kijk hier voor de dichtstbijzijnde Aeolus-dealer.
-
Wat moet ik doen als ik vibraties voel?
Vibratie is een indicatie dat uw voertuig een probleem heeft waar aandacht aan moet worden geschonken. De banden, stuurinstallatie en vering/demping moeten worden gecontroleerd om de mogelijke oorzaak van de vibratie op te sporen. Doet u niets aan de vibratie, dan leidt dat tot sterke slijtage van banden en ophanging. U brengt er uzelf en medeweggebruikers mee in gevaar.
-
Wat betekenen de profielaanduidingen?
De Aeolus-aanduidingen bestaan uit drie letters en twee cijfers:
- De eerste letter is altijd een A - deze staat voor producent Aeolus.
- De tweede letter verwijst naar de geschikte aspositie.
- De derde letter verwijst naar het inzettype/-doel.
De beide daarop volgende cijfers zijn het serienummer van de band.
Een overzicht van de mogelijke lettercombinaties- A = Aeolus
- S = Steer / Stuuras
- D = Drive / Aandrijfas
- T = Trailer / Dieplader
- G = General / Alle assen
- M = Mud / Off-road
- C = Construction / Gemengd
- R = Regional / Streekvervoer
- L = Long Distance / Internationaal
- B = Bus / Stadsvervoer
- W = Winter
U kunt Aeolus banden vinden in heel Nederland. Ook bij u in de buurt!